utorok 19. augusta 2014

PREVOD POĽNOHOSPODÁRSKEHO POZEMKU

Postup pri prevode poľnohospodárskeho pozemku podľa Zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku s platnosťou od  1.6.2014 

Parlament Slovenskej republiky schválil zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Tento zákon uviedol do platnosti obmedzenia, ktoré sa týkajú predaja, kúpy, darovania poľnohospodárskych pozemkov.  
Podľa tohto zákona poľnohospodársky pozemok nie je možne previesť na kohokoľvek. Nový majiteľ musí mať na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sídlo najmenej 10 rokov a musí vykonávať poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.
Nadobúdateľom podľa tohto zákona môže byť aj fyzická osoba, ktorá vykonáva najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku poľnohospodársku výrobu v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo v inom pracovnoprávnom vzťahu u osoby, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie. 

Postup pri prevode poľnohospodárskeho pozemku. Prevadzajúci povinný zverejniť ponuku na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku najmenej na 15 dní v registri zverejňovania ponúk prebovu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý je na internetovej stránke Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a zároveň musí túto ponuku zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Zverejnenie ponuky je bezplatné. Ak osoba ktorá spĺňa stanovené podmienky nadobudnutia prejaví záujem, je následne potrebné požiadať okresný úrad, v ktorého obvode je poľnohospodársky pozemok evidovaný, aby vydal kupujúcemu osvedčenie o splnení podmienok nadobudnutia pozemku. Osvedčenie je podkladom pre vklad do katastra. Ak prevadzajuci takéto osvedčenie nebude mať, kataster konanie preruší prípadne zastaví.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára