utorok 30. júna 2015

Čaká nás na dôchodku chudoba? Podľa Bruselu ÁNO!

Brusel nedávno vydal správu The 2015 Ageing Report, v ktorej nás upozorňuje, že ak Slovensko bude financovať dôchodky len z prvého piliera, dôchodcovia budú chudobní. 
Už dnes situácia dôchodcov nie je priaznivá. Priemerný dôchodok na Slovensku je na úrovni 47 % priemernej mzdy, čo je 400 eur. V praxi to znamená, že veľa dôchodcov musí vyžiť z menšej čiastky než je spomínaných 400 eur.
Európska únia predpokladá, že v roku 2030 bude priemerný dôchodok Slováka predstavovať LEN 35 % priemernej mzdy - čo je približne jedna tretina priemernej mzdy. Pričom dnes je to takmer polovica.
Dôvod prečo Brusel predpokladá takéto zníženie priemerného dôchodku (vzhľadom na priemernú mzdu) je nízka pôrodnosť. V minulosti bolo bežné, že slovenská rodina mala 3 - 4 deti. Dnes je to 1 až 2 deti. To je veľmi málo, aby sa dokázali financovať dôchodky tak ako dnes.
Preto pokiaľ štát bude chcieť zachovať dôchodky, bude musieť pristúpiť k nepopulárnym opatreniam ako je znižovanie dôchodkov, predlžovanie veku obchodu do dôchodku alebo zvyšovanie daní a odvodov.
Niektorí analytici situáciu vidia oveľa pesimistickejšie. Hovoria, že dôchodok už nebude dôchodok (z ktorého sa bude dať vyžiť), ale bude to len skôr dávka resp. príspevok.
To, ako to bude za 10, 20 alebo 30 rokov, nikto nedokáže presne povedať, avšak na čom sa zhodujú odborníci a tiež aj európska únia vo svojej správe je, že bude treba urobiť poriadne zmeny v dôchodkovom systéme, inak dôchodky budú nízke.
Pokiaľ však chceme mať istotu, že na dôchodku budeme mať dostatok peňazí, tak by sme sa nemali spoliehať len na štát, ale mali by sme sami podniknúť kroky, ktoré budú pre nás znamenať dôstojnú starobu.
Nie je to nič zložité, stačí si len pravidelne odkadať pomerne malú časť príjmu. Pokiaľ to budeme robiť dlhodobo a niekoľko rokov, vieme si vytvoriť slušnú rezervu, z ktorej budeme môcť čerpať, keď budeme na dôchodku. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára