utorok 11. augusta 2015

AKO OCHRÁNIŤ SEBA A SVOJ MAJETOK POČAS DOVOLENIEK

 Veľa ľudí si s tým ale stále nevie poradiť. Napríklad sa spoliehajú na to, že odchádzajú iba na chvíľu a nezatvoria všetky okná a dvere. Prípadne umiestnia kľúč pod rohožku alebo do kvetináča. Nebudujú dobré susedské vzťahy, a potom nemajú po dobu dovolenky komu zveriť vyberanie schránky, či kontrolu bytu s krátkym rozsvietením svetla.
 Ale aj to ide riešiť prechodným zriadením poštovného boxu, kam sa odklonia zásielky a programovateľnú zásuvku, ktorá občas rozsvieti alebo zapne televíziu. Dobré je tiež odstrániť rohožky, aby zlodeji nemali možnosť testovať sušienkou vašu niekoľkodennú neprítomnosť. Obľúbeným trikom je nastražiť pod rohožku sušienku. Ak ju v priebehu niekoľko dní nikto neuprace, je zlodejom jasné, že nikto nie je doma. Na vizitkách pri zvončekoch, na schránke a na dverách uvádzajte vaše priezvisko bez titulov a najlepšie v množnom čísle.
 Bezpečnosť pozitívne ovplyvnia aj iné lacné organizačné opatrenia. Napríklad neupozorňujte širšie okolie na vašu neprítomnosť, nechváľte sa cennosťami, odstráňte ich aj z auta, ak ho nechávate doma. Nedávajte do odpadkov obaly od drahých vecí, dbajte na priehľadnosť priestoru pred domom, poupratujte záhradu. To, že tam nejeden kutil nechá rebrík, ktorý následne pomôže zlodejovi, nie je vtip, ale realita.
 Vyfotografujte všetky cenné predmety, spíšte ich zoznam a uschovajte ho.  Pokiaľ nevyužívate bankový sejf, kúpte si trezor, alebo aspoň ukryte veci vyššej hodnoty na rôznych miestach.
 Výborným ochrancom majetku je taktiež pes. Malý aspoň šteká, čím nepozvaných návštevníkov odradí, a veľký už predstavuje regulárneho strážcu. V prípade dovoleniek býva ale pes starosťou navyše, ak sa nemá o neho kto postarať. Našťastie už dnes existuje slušná ponuka psích hotelov, prípadne destinácií, do ktorých si môžete svojho miláčika zobrať so sebou. Patria k nim napríklad severotalianske letoviská Lignano a Bibione, známe svojimi psími plážami, len 600 kilometrov od Slovenských hraníc, ale aj niektoré naše a České strediská.
Zabezpečovacia technika
Jednoduché opatrenia k ochrane majetku vždy doplňuje vhodná bezpečnostná technika, najmä bezpečnostný zámok (vysokú ochranu označuje stupeň 4) a dvere.  Na čo si dať pri výbere pozor:
1.Žiadajte oprávnenia  a referencie výrobcu zabezpečovacej techniky. 
2.Porovnajte viac ponúk, ktoré by mali byť vždy bezplatné, a nejasnosti si nechajte vysvetliť
3.Trvajte na certifikovanej bezpečnostnej technike, dostatočnej záruke a dobrých servisných podmienkach.
4.Vybranú techniku posudzujte i vo vzťahu k poistným podmienkam vašej poisťovne.

 Dôležité je aj to aké podmienky vzhľadom k poistným podmienkam musí spĺňať zabezpečovacia technika. Určite je to napísané vo vašej poistnej zmluve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára