štvrtok 6. augusta 2015

ÚVER. ÁNO ALEBO NIE?

 Aktuálne prieskumy ukázali, takmer každý druhý obyvateľ Slovenska spláca nejakú pôžičku a veľa ľudí sa kvôli tomu dostáva aj do veľkých finančných problémov. Peniaze sú u nás, rovnako ako u Čechov a Poliakov, častým dôvodom hádok a následne aj rozvodov a rozchodov. Obvykle sa debaty vedú o poskytovateľoch pôžičiek alebo o období potenciálnej zadlženosti a výšky splátok.
Hlavné pravidlá rozumného zadlžovania sú pritom jednoduché – dôležitá je však dôslednosť.
 Skúsenosti dlžníkov potvrdili, že úver, ktorého úžitok mali stále na očiach, sa im splácal oveľa ľahšie. Z tohto hľadiska je rozumné požičať si napríklad na bývanie, na automobil na každodenné cesty do práce, na  úsporný elektrospotrebič alebo aj vytúženú elektroniku.
Lenže pôžičky sú dnes v podstate životným štýlom a podľa štatistík si ich veľa Slovákov berie aj na zaplatenie dovolenky. Efekt niekoľkých prázdninových dní sa rýchle stratí, ale bič mesačných splátok praská nad hlavou dlžníkov aj dlhšie než rok. Zaznamenané sú už aj prípady osobných bankrotov, ktoré sú dôsledkom pôžičky na dovolenku.
 Odborníci odporúčajú na pôžitky, akými sú rekreácie alebo napríklad vianočné darčeky, radšej ušetriť. Mesačné odkladanie určitej čiastky je zároveň overením schopnosti splácať prípadný budúci úver. Za účelom sporenia sa ľuďom osvedčilo zriadenie trvalého príkazu, ktorým pravidelne prevádzajú peniaze na sporiaci účet, ktorý je kedykoľvek otvorený k výberom.
„Vyššou školou“ je potom čerpanie úveru iba na hodnoty, ktorými je aj splatený. Patrí sem napríklad premyslená hypotéka, ktorou je možné znížiť iné výdavky, napr. nájomné, a zároveň sa určitým spôsobom zaistiť na starobu.
 Veľa žiadateľov o pôžičku v minulosti podcenilo úskalie toho, že samotná žiadosť o úver už môže byť návrhom zmluvy, ktorý je potom záväzný. Ak teda finančné inštitúcie túto žiadosť potvrdia, zmluva o poskytnutí úveru je uzatvorená.
Finanční experti odporúčajú obmedziť predovšetkým nízke nebankové pôžičky, pretože sú v skutočnosti najdrahšie a často aj nedôveryhodné. 
 Veľmi obľúbené sú taktiež bezúročné úvery alebo splátky bez navýšenia, ale môže sa však vyplatiť preskúmať obchody, či niektoré neponúkajú príslušný tovar lacnejšie a vyhnúť sa tak skrytému zadĺženiu. Rozumnú pôžičku, avšak len pre disciplinovaných klientov, ponúkajú taktiež kreditné karty, u ktorých je možné využiť bezúročné obdobie až 55 dní a často aj množstvo zliav a bonusov.
 A čo ponuky konsolidácie pôžičiek, ktorých je taktiež ako húb po daždi? Opäť platí: premyslite si to zo všetkých strán. Jediný úver miesto všetkých predchádzajúcich totiž obvykle znamená predĺženie jeho splatnosti do doby, keď už veci obstarané zo skorších pôžičiek pravdepodobne dávno doslúžili.
Pri úvahách o pôžičke je nutné zhodnotiť výdavky a príjmy domácnosti, potrebu finančnej rezervy a hlavne cenu potenciálneho úveru. Do nej sa potom zahrňujú aj poplatky za správu, uzatvorenie zmluvy a ďalšie podobné. Rozhodujúce teda nie je porovnanie úrokov, ale sadzieb RPMN, ktoré zahrňujú všetky poplatky spojené s úverom. Je potrebné pozorne si prečítať celé zmluvy, obzvlášť potom ustanovenia o pokutách a sankciách. Pomôcť pri výbere môžu aj zverejnené referencie na jednotlivých poskytovateľov.
 Náhly problém splácať pôžičku môže mať každý. V takej situácii je potrebné s veriteľom čo najrýchlejšie dohodnúť individuálny splátkový kalendár. Odborníci radia: hlavne sa vyhnúť  peniazom na vyrovnanie predchádzajúceho dlhu! To vedie k začarovanému kruhu a postupne až k osobným bankrotom.
 Pôžičky sa odporúčajú iba na také veci, ktoré sú splatené skôr, než prestanú slúžiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára