streda 14. októbra 2015

KEDY REFINANCOVAŤ?

Kedy refinancovať?
Refinancovať hypotéku sa oplatí najmä vtedy, ak nájdete ideálnu hypotéku s nižším úrokom, ako je úrok vašej aktuálnej hypotéky. Ak je nová úroková miera vyššia minimálne o 0,35 % oproti aktuálnej, už môžete o refinancovaní reálne uvažovať. 
Pozorne treba sledovať aj rôzne akcie bánk, súvisiace s hypotékami, takisto aj náklady, ktoré môže presun hypotéky do inej banky spôsobiť. Okrem toho, že refinancovaním ušetríte, banka zaplatí váš starý dlh a môžete si nastaviť nové pravidlá splácania. Pri navrhovaní podmienok splácania by ste mali eliminovať riziko problémov so splatením a zvážiť reálne možnosti splácania. Refinancovať by ste však nemali skôr ako po 12 mesiacoch splácania hypotekárneho úveru. 
Oboznámte sa s ponukou
Na trhu existuje obrovské množstvo konkurenčných produktov a inak to nie je ani pri hypotékach. Ak sa chystáte refinancovať, dôkladne si preštudujte vašu aktuálnu úverovú zmluvu. Podmienky konkurenčných hypotekárnych úverov a úrokov porovnajte s ponukou vašej banky a presvedčte sa, či bude pre vás refinancovanie skutočne výhodné. Využiť môžete aj služby finančného poradcu, ktorý vám pri refinancovaní hypotéky môže poradiť.
Sledujte dobu fixácie
Doba fixácie je čas, kedy ostáva úroková sadzba nezmenená. Môže to byť pokojne rok, 5 rokov, či dokonca aj 10 rokov. Nový úver sa oplatí zobrať práve k dátumu výročia fixácie úrokovej sadzby, kedy neplatíte žiadne poplatky. Ak by ste sa rozhodli refinancovať mimo výročie fixácie úrokovej sadzby, môžete zaplatiť nemalú pokutu, podľa cenníka poplatkov vašej banky. 
Dva mesiace pred skončením doby fixácie vášho úroku je ideálny čas začať sledovať ponuky hypotekárnych úverov na refinancovanie. Máte dostatok času prezrieť si ponuku bánk a vybrať vhodnú hypotéku s ideálnym úrokom pre vaše potreby. Existujú však aj hypotéky s variabilnou úrokovou sadzbou, ktorá sa mení každý mesiac podľa aktuálneho kurzu. Úrok v tomto prípade nie je fixovaný na konkrétne obdobie.
Krátka alebo dlhá?
Dobu fixácie si volíte sami a banky najčastejšie ponúkajú dve dĺžky lehôt fixácie úroku, podľa záujmov klientov.
Pre tých, ktorí plánujú svoj úver po uplynutí doby fixácie okamžite refinancovať, je výhodnejšie zvoliť krátku dobu fixácie. Kratšia doba fixácie úroku vás neobmedzuje, môžete skúšať refinancovať častejšie, no niekedy to nemusí byť až tak výhodné. Je potrebné sledovať aktuálnu ponuku hypotekárnych úverov a úrokov na trhu.
Ak máte radi istotu, nebaví vás každú chvíľu hľadať novú banku na refinancovanie úveru, ideálne je pre vás zvoliť si dlhú dobu fixácie. Váš úrok bude stabilný a vďaka tomu môžete ušetriť o čosi viac.
V každom prípade, ak sa chystáte refinancovať hypotéku, oplatí sa vám stráviť čas pri prezeraní ponuky hypoték, úrokov a akcií jednotlivých bánk. Ak sa v prehľade strácate, využite služby finančných poradcov. Pri refinancovaní môžete skutočne ušetriť vďaka výhodnejším podmienkam, nižšiemu úroku a aj správnom nastavení doby fixácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára