streda 18. novembra 2015

4 veci, ktoré by ste mali vedieť o hypotéke pre mladých

Na čo slúži hypotekárny úver pre mladých?

Hypotéka pre mladých je primárne určená na financovanie nehnuteľnosti za účelom bývania. V praxi to znamená, že musí byť využitá na kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti. Tento hypotekárny úver nie je možné využívať na refinancovanie iného úveru ani na bezúčelové použitie. Pri hypotekárnom úvere pre mladých so štátnou prémiou je potrebné dokladovanie použitia získaných finančných prostriedkov na daný účel.

K hypotéke pre mladých môžete dostať štátny príspevok

Žiadatelia o hypotéku pre mladých musia predložiť v banke svoj aktuálny hrubý príjem, ktorý sa posudzuje z predchádzajúceho roka. Priemerný hrubý mesačný príjem za predchádzajúci kalendárny rok by mal byť najviac vo výške 1,3 násobku priemernej hrubej mesačnej nominálnej mzdy, pričom výška hrubého príjmu sa stanovuje na ďalší kvartál.
Ak máte od 18 do 35 rokov, môžete získať k hypotekárnemu úveru aj štátny príspevok pre mladých. Aby ste splnili podmienky získania štátneho príspevku, od 1. októbra nesmie priemerný hrubý príjem presiahnuť hranicu 1140,10 €. V prípade manželov to nesmie byť presiahnutie dvojnásobku tejto hodnoty a teda hrubý mesačný príjem spoludlžníkov nesmie presiahnuť hodnotu 2280,20 €. Štátny príspevok pre mladých je však možné získať na výšku hypotéky maximálne v hodnote 50 000 € a zároveň na sumu maximálne 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Ako funguje výška príspevku?

Štátny príspevok pre mladých sa viaže len na jednu zmluvu o hypotekárnom úvere. Výška príspevku by mala byť 3 %, čo znamená, že úroková sadzba hypotéky pre mladých bude znížená o 3 % počas nasledujúcich piatich rokov splácania úveru. Počas tohto obdobia môžete požiadať o odklad splátok hypotéky na prvé dva roky, ale máte právo aj na vykonávanie mimoriadnych či predčasných splátok. Pri predčasnom splatení hypotéky pre mladých do obdobia 4 rokov musí klient vrátiť sumu štátneho príspevku pre mladých, ktorú získal počas obdobia splácania.
Splátky pri hypotéke pre mladých môžete odložiť aj pri narodení dieťaťa. Pri doložení rodného listu, máte možnosť požiadať o zníženie splátok istiny alebo o zníženie celkovej splátky až na 24 mesiacov. Vďaka tejto možnosti je počas zníženého príjmu manželov alebo partnerov v čase materskej dovolenky, ktorí majú hypotéku, šanca vyhnúť sa finančnému tlaku.
Znížená úroková sadzba sa rozdeľuje nasledovne - 2 % predstavujú bonus zo štátu, 1 % poskytuje banka.  Zľavu z úrokovej sadzby však banky neposkytujú rovnako. Zľava sa môže zohľadňovať napríklad v zníženej mesačnej splátke alebo môžete platiť plnú sumu a banka štátny príspevok refunduje na ďalší mesiac. O presných podmienkach jednotlivých hypoték pre mladých sa dozviete pri detailoch jednotlivých produktov v konkrétnej banke. 

Banka vyžaduje tieto doklady:

Ak ste sa rozhodli pre hypotéku pre mladých, budete potrebovať niekoľko dokumentov. Ak ste pracujúci, v prvom rade pri žiadosti o hypotekárny úver budete potrebovať ročné zúčtovanie preddavkov na daň, kde je uvedený hrubý aktuálny príjem, teda príjem za rok 2014. Takisto bude potrebné potvrdenie o príjme z aktuálneho zamestnania a v niektorých bankách môžu žiadať napríklad aj výpisy z účtu. Samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) si bude musieť pripraviť daňové priznanie za predchádzajúci rok, teda rok 2014. Študenti by mali poskytnúť na bankovom tlačive, v ktorom žiadajú o úver, čestné vyhlásenie o nepoberaní príjmu alebo potvrdenie o návšteve školy. Nezamestnaní budú potrebovať potvrdenie o evidencii na úrade práce, prípadne potvrdenie o vyplatení nezamestnaneckých dávok.
Pri žiadosti o hypotéku pre mladých, ktorá je primárne určená na financovanie vlastného bývania, budete potrebovať aj znalecký posudok, ktorým preukážete hodnotu nehnuteľnosti a doklad na preukázanie účelu hypotéky. 
O produkte hypotéky pre mladých je potrebné sa vopred informovať a zvážiť reálne možnosti splácania v prípade kúpy, stavby alebo rekonštrukcie nehnuteľnosti. Takisto je výhodné pozrieť si aktuálnu ponuku hypotekárnych úverov pre mladých od konkrétnych bánk a vedieť si vybrať ideálny produkt pre vaše potreby.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára