pondelok 2. novembra 2015

Čo prinesie stavebné sporenie v roku 2016

Budúci rok čakajte nižší úrok

Základný úrok pri nových zmluvách stavebného sporenia klesol na 1,8 % p.a. a predpokladá sa, že v roku 2016 by mal tento klesajúci trend pokračovať. Na ponuku poisťovní si však ešte budeme musieť počkať. Stále je to však viac ako na bežných termínovaných vkladoch či sporiacich účtoch. V porovnaní s lepšími termínovanými vkladmi a podielovými fondmi je to však málo.

Prémia od štátu bude drahšia

Ak chcete získať plnú štátnu prémiu, na účet vášho stavebného sporenia je potrebné vložiť minimálne 1327,80 €. To znamená, že mesačne by ste mali na váš sporiaci účet vkladať približne 111 €. Oproti minulému roku je to nárast celkovej sumy o 120,87 €. Výška štátnej prémie však klesne zo súčasných 5,5 % na rovných 5 %. Maximálna výška štátnej prémie na rok 2016 je zákonom stanovená na hodnotu 66,39 €. Na štátnu prémiu je v príslušnom období vyčlenených 33 miliónov eur. 
Zjednodušene môžeme povedať, že výška štátnej prémie sa odvíja od toho, ako sa darí ekonomike. Stanovenie percentuálnej výšky vychádza zo vzorca, ktorý je definovaný v zákone o stavebnom sporení. Odvíja sa od rozhodujúceho obdobia, ktoré je vždy od 1. júla predchádzajúceho kalendárneho roka až do 30. júna aktuálneho kalendárneho roka. Vzorec vychádza z referenčnej sadzby, ktorou je jednoduchý aritmetický priemer priemerných výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov za rozhodujúce obdobie. Po dosadení priemernej výšky referenčnej sadzby do vzorca je však percentuálna výška štátnej prémie po zaokrúhlení na úrovni 2 %. Keďže takáto výška štátnej prémie je mimo rozpätia stanoveného zákonom, určuje sa preto na základe tohto výpočtu výška na úrovni 5 % z ročného vkladu.

Oplatí sa stavebné sporenie?

Pre tých, ktorí si ročne dokážu nasporiť na účet stavebného sporenia minimálny vklad na plnú výšku štátnej prémie, sa stavebné sporenie oplatí. Ak požadujete bankovú garanciu vkladu, postačuje vám úrok 1,8 % a máte radi istotu, produkt stavebného sporenia je pre vás ako stvorený. 6 ročná viazanosť môže byť zárukou, že v budúcnosti sa dostanete k relatívne "lacným" financiám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára