sobota 6. augusta 2016

Karta alebo hotovosť? Na dovolenke v zahraničí.

Platiť kartou sa vyplatí, Hotovosť je potrebná tiež

   Lepšie je mať dve karty ako žiadnu. V zahraničí určite. Pri platbe kartou v krajinách Eurozóny sa zúčtovaná čiastka neprepočítava devízovým kurzom a vy tak v podstate ušetríte. Platba debetnou kartou je v podstate zdarma, v niektorých prípadoch môže byť účtovaný poplatok za platbu kartou v zahraničí, ktorý sa pohybuje vo výške niekoľkých desiatok centov. Pokiaľ si beriete do zahraničia kreditku, bezhotovostné platby kreditnou kartou sú zdarma. Avšak poplatky za výber z bankomatu môžu byť oveľa vyššie ako pri výbere hotovosti prostredníctvom debetnej karty.
   V mnohých zahraničných a najmä prímorských destináciách platobnou kartou zaplatíte večeru, no v suvenírových obchodíkoch bez hotovosti budete môcť maximálne obzerať magnetky. Hotovosť sa vám vyplatí zobrať aj na pláž, pokiaľ si budete chcieť zakúpiť lehátka so slnečníkom, ľadovo vychladené pivo či plážovú masáž. Hotovosť využijete určite aj vo vysokohorských chatách či severských krajinách a kempoch.
   Ak cestujete na vlastnú päsť, kúpu letenky, rezerváciu ubytovania či požičanie auta bez platobnej alebo kreditnej karty zrealizujete len veľmi ťažko. Mnohé požičovne automobilov vyžadujú zväčša platbu výlučne kreditnou kartou, pri rezervovaní ubytovania je potrebná taktiež v mnohých prípadoch. Pokiaľ disponujete platobnou či kreditnou kartou, cestovanie na vlastnú päsť pre vás môže byť jednoduchšie a určite aj voľnejšie. Nemusíte sa viazať, obmedzovať, no treba dbať na to, aby ste mali povolený dostatočný denný limit pre platby kartou.
   Pretože vreckoví zlodeji sú všade. Na dovolenku si radšej zoberte dve platobné karty, nenoste ich samozrejme vždy obe spolu, aby ste v prípade krádeže či straty mali aspoň jednu stále po ruke. Takisto hotovosť je vždy lepšie si rozdeliť a nenosiť so sebou veľké obnosy financií. Ideálne je využiť izbový trezor, kde by mali byť vaše cennosti a financie relatívne v bezpečí. 
   Na dovolenku sa vám teda zíde aj karta, aj nejaká tá hotovosť, v závislosti od toho, do akej destinácie sa chystáte. Samozrejme, treba byť vždy obozretný a dobre informovaný o možnostiach platieb v krajine, kde sa plánujete dovolenkovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára