sobota 12. novembra 2016

Čakajú nás budúci rok menej dostupné hypotéky?



Národná banka Slovenska od budúceho roka sprísňuje odporúčania pre banky, s cieľom znížiť počet hypotekárnych úverov na celú hodnotu zakladanej nehnuteľnosti. 100% financovanie hypoték sa tak bude týkať najmä menej bonitných klientov.

Komerčným bankám Národná banka Slovenska odporučila, aby objem poskytovaných hypotekárnych úverov na 90% až 100% hodnoty zakladanej nehnuteľnosti nepresiahol 15% z celkového objemu hypoték, ktoré počas roka vydajú. Tým pádom je nutné, aby si banky dávali pozor na prekročenie hranice.

Od budúceho roka sa táto hranica znižuje už len na 10% celkového objemu hypoték vydaných počas budúceho roka. Táto zmena by mala zasiahnuť aj 100% hypotéky pre mladých. Zo strany Národnej banky Slovenska však od roku 2017 nepôjde len o odporúčanie, ale pravdepodobne o legislatívne záväzný akt, ktorý budú musieť komerčné banky rešpektovať.

Toto odporúčanie by malo zabezpečiť zdravý objem úverov na trhu a takisto aj udržateľnosť ich vývoja. Pokiaľ patríte do skupiny mladých, ktorí majú nízku bonitu a príjem, bude potrebné, aby ste mali našetrené aspoň 20% zo sumy nehnuteľnosti, pred jej kúpou v budúcom roku, alebo stihnúť riešiť hypotéku tento rok čím skôr.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára