sobota 1. apríla 2017

Hypotéku pre mladých čakajú od apríla zmeny


Príjmová hranica narástla až o 131,30 € oproti výške, ktorá bola v predchádzajúcom kvartáli. Od apríla do júna si tak bude môcť hypotéku pre mladých so štátnym príspevkom dovoliť každý, kto neprekročí hranicu príjmu 1287 €, manželia alebo partneri si započítavajú dvojnásobok tejto sumy.

Treba však myslieť na to, že zvýhodnenú hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých si môžete zobrať len do výšky 50 000 €. Banky začali sprísňovať aj pravidlá, ktoré im umožňujú z príjmu žiadateľa odpočítať povinnú rezervu až 20% z príjmu a zo zvyšku sa bude určovať výška možnej hypotéky.

Problémom pri hypotékach pre mladých môže byť dotovaná sadzba, nakoľko nové usmernenie Národnej banky Slovenska nariaďuje povinnosť počítať pri posudzovaní žiadateľa o hypotéku schopnosť splácať úver bez štátnej prémie, čiže v praxi akoby s 5% navýšením.To môže výrazne skomplikovať žiadosti o úver.

Treba rátať aj s tým, že hypotéku môžete dostať maximálne do výšky 70% nehnuteľnosti, ktorú plánujete kúpiť. Zvyšné financie budete musieť získať z vlastných zdrojov. Tiež treba myslieť aj na to, že hypotéku pre mladých môžete získať do dovŕšenia veku 35 rokov. Po novom by sa dokonca štátna podpora mala premeniť do odpočítateľnej položky z daňového základu, nakoľko tak funguje už viacero krajín v Európskej únii.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára