nedeľa 11. marca 2018

Čo sa viac oplatí – nové auto, alebo ojazdené auto?


Ak uvažujte o kúpe auta je potrebné porovnať tieto kritériá:

- Minulosť vozidla – zaujímajte sa minulosť a počet majiteľov, vzhľad auta. Sledujte lak, karosériu, motor, nápravy, svetlá, klimatizáciu, elektrické zariadenia, interiér, opotrebovanie sedadiel, volantu, bŕzd, riadiacej páky...

- Výbava vozidla - staršie autá mnohokrát nemajú už dnes štandardnú výbavu ako je ABS, airbagy, mnohé bezpečnostné prvky, ale aj prvky konfortu.

- Cena je rozhodujúca. Ojazdené auto je lacnejšie ako nové, čo je spôsobené znižujúcou sa trhovou cenou a hodnotou vozidla. Cena je rozhodujúca nielen pri samotnej kúpe, ale neskôr aj pri uzatvorení poistenia či pri tankovaní. Väčšie a silnejšie autá majú vyššiu spotrebu a na základe technických parametrov sa platí aj vyššia cena poistenia.

- Vek vozidla - čím je auto mladšie, tým je drahšie. Kúpa auta staršieho ako 10 rokov sa nemusí oplatiť, pretože v najbližšej dobe bude potrebné kúpiť nové diely a absolvovať niekoľko opráv. Je preto lepšie kúpiť mladšie auta ako 10 rokov.

- Najazdené kilometre - v budúcnosti môžu prejaviť problémy s technickým stavom.

Ak máte dostatok financií, plánujete auto využívať denne, chcete ho v plnej výbave a je pre vás zásadná otázka bezpečnosti, kúpte si nové auto. Ak potrebujete auto ihneď, no nemáte dostatočný rozpočet, vyberajte si ojazdené, ale mladšie auto, s menším počtom najazdených kilometrov ale dôkladne si detaily. Ak máte pochybnosti, nenechajte sa ovplyvniť nízkou cenou. Nesprávny výber môže stáť ďalšie náklady. Celkom dobrým tipom je kúpa predvádzacieho vozidla, ktoré je za menšiu cenu a má najazdených menší počet kilometrov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára