piatok 30. marca 2018

Od júla prichádzajú ďalšie zmeny v hypotékach. Koho sa dotknú najviac?


Finančný “vankúš” bude najvyšší za posledné dva roky

V súčasnosti musí žiadateľom o úver zostať po odpočítaní životného minima a všetkých splátok 15% financií, respektíve finančnej rezervy, aby mali zabezpečené dostatočné finančné prostriedky. Od júla 2018 sa táto hranica finančného vankúša zvyšuje na hranicu 20% a zostávajúca suma po odpočítaní životného minima, výšky splátok a 20-percentnej finančnej rezervy sa počíta ako zostávajúca suma, ktorou môže byť splácaný hypotekárny úver. V praxi to znamená, že oproti minulému roku dostanú žiadatelia o úver z banky oveľa nižšiu sumu.

Úver nad 90% dostane len jeden z desiatich

Banky pokračujú v trende obmezovania stopercentných hypoték na minimum. Podľa nariadení Národnej Banky Slovenska môžu banky poskytnúť len 40% z objemu všetkých hypoték nad 80% z hodnoty nehnuteľnosti. Hypotéky so stopercentným plnením dostane po novom maximálne jeden z desiatich žiadateľov o úver.

Táto situácia podľa bánk vyplýva z dôvodu obáv z poklesu cien nehnuteľností, pretože vyššie hypotéky by v tom prípade nemali možnosť dostatočného zabezpečenia. V prípade nechopnosti klienta splácať hypotéku a poklesu ceny nehnuteľnosti by nebolo možné z predaja nehnuteľnosti zafinancovať zostatok výšky úveru.

Štátny príspevok pre mladých v podobe daňového bonusu dostane len jeden z dvojice žiadateľov

Od roku 2018 v hypotékach pre mladých nastala výrazná zmena. Trojpercentný štátny príspevok pri nových hypotékach od tohto roku bude žiadateľom v roku 2019 stiahnutý v podobe daňového bonusu. Túto úľavu zo zaplatených úrokov prostredníctvom daňového priznania si bude môcť uplatniť len hlavný dlžník na úvere.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára