štvrtok 29. októbra 2020

Otázky pre majiteľa nehnuteľnosti, ktorý chce predať nehnuteľnosť bez realitnej kancelárie

Otázky zo strany makléra je spôsob, ako si získať dôveru, a pomôcť majiteľovi nehnuteľnosti zbaviť sa prípadných predsudkov. 

1. Viete, ako predaju pomôžu kvalitné fotografie (video), a akú výhodu mu prinesie úprava nehnuteľnosti pred predajom?

2. Viete, ako správne určiť cenu nehnuteľnosti a stratégiu jej predaja? Čo môže spôsobiť dlhodobo nadsadená cena? Čo sa stane, ak nehnuteľnosť zostane v ponuke príliš dlho?

3. Viete, aké informácie má obsahovať ponuka na predaj nehnuteľnosti? Kde ju inzerovať, a ako ju aktualizovať? Ktoré portály s nehnuteľnosťami sú najviac navštevované?

4. Viete, kto volá ako prvý na súkromnú inzerciu nehnuteľností? Koľko realitných maklérov bude telefonovať? Viete si predstaviť, aká bude kreativita niektorých z nich v snahe získať do svojej ponuky nehnuteľnosť za každú cenu?

5. Máte čas na obhliadky nehnuteľnosti s potenciálnym klientmi? Viete, že to môžu byť aj realitní makléri, ktorí ani nemajú dohodu o zastupovaní budúceho kupujúceho?

6. Viete, prečo je dôležitá dohoda o rezervácii pri predaji nehnuteľnosti, a ako chráni zmluvné strany? Aká je primeraná doba rezervácie, ak záujemca plánuje na kúpu použiť vlastné alebo úverové peňažné prostriedky?

7. Viete, ako prebieha predaj, ak sa rozhodne kupujúci financovať nehnuteľnosť prostredníctvom hypotekárneho úveru?

8. Viete, čo je skrytá vada nehnuteľnosti, a aké následky to môže, ak o nej neinformujete kupujúceho?

9. Viete, ktoré ustanovenia zákona upravujú náležitosti kúpnej zmluvy, aby kataster povolil vklad? Aké príslušenstvo sa prevádza spolu s bytom (pri bytoch a nebytových priestoroch)? Koho podpisy musia byť na kúpnej zmluve s osvedčením podpisu?

10. Viete, ktoré ustanovenia zákona upravujú náležitosti návrhu na povolenie vkladu, aby kataster neprerušil konanie? Kto môže v zmysle ustanovenia zákona podať na príslušný okresný úrad katastrálny odbor návrh na povolenie vkladu, a aké následky to môže mať?

11. Viete, na čo nezabudnúť pri odovzdaní nehnuteľnosti?

12. Prečo vôbec uvažujete o samopredaji?

Záleží na tom, kedy majiteľ nehnuteľnosti zistí, že predaj jeho bytu alebo domu nie je iba o zverejnení fotiek urobených mobilným telefónom, a o stiahnutí si vzoru kúpnej zmluvy z internetu.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára