piatok 11. decembra 2015

Môže vám niekto ukradnúť váš dom, byt, alebo pozemok? ÁNO, môže!

Možno ani neviete, že na Slovensku sa kradnú nehnuteľnosti. Áno, za milióny. Polícia SR dokonca vytvorila skupinu, ktorá sa zaoberá nehnuteľnostnou kriminalitou. A to je tiež dôvod, prečo nový katastrálny zákon prichádza novelizáciou s platnosťou od 1.1.2016.

Myšlienka je to bezpochyby dobrá, ale pokiaľ sa bude niekto vydávať za vás a bude chcieť vašu nehnuteľnosť predať, bez toho aby ste o tom vedeli, sfalšuje všetko. Kúpne zmluvy, váš podpis a dokonca i občiansky preukaz. A ako zariadi, aby sa k vám v zmieňovaných dvadsiatich dňoch nedostala správa, že sa vaša nehnuteľná vec predáva? Len zájde na poštu a nechá si za pár eur presmerovať vašu poštu kamkoľvek bude chcieť. A i napriek tomu, že vám kataster zašle list o tom, že predávate nehnuteľnosť, k vám sa táto informácia nedostane.
A kedy sa dozviete, že vašu nehnuteľnosť vlastní niekto iný? Až vo chvíli, kedy sa z nejakého dôvodu budete o vašu nehnuteľnosť zaujímať. Napríklad, že vám neprišiel účet na zaplatenie dane. Lenže, to už bude neskoro.
Veríte, že sa takáto situácia môže stať? Nielen, že môže, ale takéto situácie sa dejú. Čo s tým? Strážte si váš majetok, má hodnotu tisíce eur. A ako?
Kataster nehnuteľností poskytuje službu: Elektronickú informovanosť účastníka.
Pokiaľ má záujemca o službu dátovú schránku, môže si službu zriadiť cez webovú aplikáciu bez nutnosti návštevy katastrálneho úradu. V ostatných prípadoch možno o zriadení služby zažiadať osobne na ktoromkoľvek katastrálnom úrade; žiadosti o službu sú vybavované na počkanie a služba je aktívna hneď po zaplatení úhrady.

Pripadá vám, že táto informácia je pre vás dobrou informáciou? To ma teší, pretože sa vzdelávam vo svojom obore. Pokiaľ budete chcieť vy či ktokoľvek z vášho okolia poradiť s nehnuteľnosťou, neváhajte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára