sobota 9. januára 2016

Využívate pri podnikaní automobil? Tento rok vás čakajú 4 veľké zmeny

Diaľničná známka bude len elektronická

Od začiatku roka 2016 si podnikatelia budú môcť zakúpiť výlučne už len elektronickú diaľničnú známku. Pre mnohých je praktickejšie zakúpiť si e-známku online, no ak nemáte prístup na internet, zakúpiť sa dá aj na vybraných čerpacích staniciach. Výhodou je napríklad to, že známku si už nemusíte lepiť na sklo a dokonca nie je ani potrebné predkladať potvrdenie o jej zaplatení.

Podať daňové priznanie je odteraz jednoduchšie

Vďaka nadobudnutiu účinnosti nového zákona o dani z motorového vozidla, bude každý podnikateľ platiť daň za automobil podľa miesta sídla podniku, prípadne trvalého pobytu právnickej osoby. Doposiaľ sa daňové priznanie pre motorové vozidlá určené na podnikanie podávalo podľa príslušnosti evidencie vozidla v jednotlivých krajoch Slovenska. Zmena je pozitívnym krokom pre mnohých podnikateľov, ktorí tak nemusia podávať niekoľko daňových priznaní do jednotlivých krajov. Ak máte automobil na finančný leasing, povinnosť podať daňové priznanie zostáva na nájomcovi.

Pre podnikateľov sa oplatí jazdiť ekologicky

Už v roku 2015 vyšiel zákon, ktorý zjednotil daňový sadzobník pre jednotlivé typy vozidiel na Slovensku. Zvýhodnené sú najmä nové motorové vozidlá, pretože vďaka zavedeniu variabilnej ročnej sadzby dane podľa veku automobilu môžu podnikatelia zaplatiť oveľa nižšiu daň. Výrazné zníženie daňovej sadzby sa oplatí najmä moderným a ekologickým vozidlám.

Nové auto, nižšia daň

Ak ste si v roku 2015 kúpili pre podnikateľské účely nový automobil, môžete sa radovať. Za obdobie rokov 2015 až 2017 budete po zakúpení nového automobilu platiť daň nižšiu až o 25%. Vekom vozidla sa však sadzba bude znižovať, v 4. až 6. roku od kúpy to bude 20%. Ak však vlastnite hybridný automobil, prípadne automobil na plynový či vodíkový pohon, pre podnikateľov sa navyše znižuje daň až o 50%. Ak ste si ako automobil na podnikateľské účely vybrali elektromobil, sadzba dane je nulová.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára