piatok 19. februára 2016

Od marca vás čaká pri hypotékach týchto 5 zmien.

Poplatok za predčasné splatenie hypotekárneho úveru sa výrazne znížil 
Z pôvodných 5% bola maximálna pokuta za predčasné splatenie hypotéky znížená len na 1% z výšky istiny. To prináša aj nové možnosti pre klientov, ktorí môžu výhodne refinancovať a migrovať do inej banky. Takýto proces je výhodný najmä pre klientov, ktorí sa chcú zbaviť nevýhodnej fixácie úrokovej sadzby na hypotékach. V mnohých prípadoch mohli byť dokonca pokuty vyššie ako úspora pri splátke nového úveru. Je pravdepodobné, že kompenzáciu od spôsobených strát poplatkom vo výške 1% môžu banky zohľadniť pri iných poplatkoch.
Do mesiaca pred výročím hypotekárneho úveru máte právo na zaplatenie mimoriadnej splátky do výšky 20% hodnoty úveru. Ak na to máte, môžete túto možnosť využiť. 
O úverovej ponuke od 21. marca 2016 môžete dostať viac informácii, pretože s novým zákonom prichádza aj viac administratívnych úkonov. Vyšší informačný štandard spotrebiteľa by mal byť už pri uzatváraní či predlžovaní hypotekárneho úveru, takisto by mal byť spotrebiteľ informovaný o aktuálnej zaplatenej sume aj zostatku. Novinkou je aj jednotný Európsky štandardizovaný informačný formulár (ESIS). V ňom by mali byť zhrnuté všetky podstatné informácie o úvere a jeho poskytovaní. Okrem iného budú mať banky po novom oznamovaciu povinnosť o dôvode zamietnutia úveru sprostredkovávateľom a klientom. Pri poznaní dôvodov zamietnutia tak je možné ich riešiť a navrhnúť nové riešenia. 
Sprostredkovatelia by mali zverejnovať svoje provízie za sprostredkovanie hypotekárneho úveru klientom. Hoci klienti majú nárok na túto informáciu, mali by vedieť, že je možné ho aj využiť. Takisto by finanční agenti mali informovať aj o rozdieloch v províziách jednotlivých finančných inštitúcií. Veritelia zas majú povinnosť poskytnúť údaje o úveroch aspoň do jedného elektronického registra údajov. 
Vybrali ste si hypotekárny úver, podpísali zmluvu v banke a potom ste zistili, že existuje výhodnejší, prípadne sa stala udalosť, ktorou ste nadobudli majetok a rozhodli ste sa, že ho nechcete? Po novom by to nemal byť žiadny problém. Od úverovej zmluvy máte možnosť odstúpiť do 14 kalendárnych dní bez udania dôvodu a takisto bez akejkoľvek sankcie zo strany banky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára