pondelok 8. septembra 2014

Všetci sa meníme, menia sa aj veci okolo nás. 
Kupujeme si nové technológie, vybavujeme byt, rekonštruujeme. Nový televízor alebo mikrovlnná rúra asi hodnotu našej domácnosti alebo nehnuteľnosti nezmení. Ale zmena vybavenia či rekonštrukcia kúpeľne už áno. Aktualizujete v tejto súvislosti poistné zmluvy domácnosti alebo nehnuteľnosti? Výskumy ukazujú, že tretina občanov si poistenie nehnuteľnosti neaktualizuje. Bohužiaľ veľká väčšina respondentov ani nevedela, že sa poistenie môže, či dokonca musí aktualizovať. Aby sme zabránili škodám skôr než bude neskoro, mali by sme sa zamerať predovšetkým na tri aspekty poistných zmlúv. 
1. Formálne a administratívne prvky.
2. Zodpovedá uzatvorená poistná čistka aktuálnej cene vašej nehnuteľnosti?
3. Vykuknite  z okna von! Nezmenilo sa niečo? 
Napriek tomu, že kontrola zmluvy môže byť banálna záležitosť, často sa na ňu zabúda. Ľahko sa tak môže stať, že poistná zmluva, ktorú klienti uzatvorili pred desiatimi rokmi, už stratili platnosť. V prípade krádeže, vytopení alebo požiaru by bol majiteľ bez platnej poistnej zmluvy, teda bez nároku na finančnú pomoc. Podobné problémy nastávajú aj so zmenou osobných údajov. 
Rekonštrukcia kúpeľne a zateplenie rodinného domu iste zmenia hodnotu nehnuteľnosti. Drobné nákupy do vašej nehnuteľnosti samozrejme cenu nehnuteľnosti nezvýšia. Avšak väčšia investícia už áno. Či už teda ide o rekonštrukciu kúpeľne, bytového jadra, či kuchyne, je dobré navštíviť svojho finančného poradcu alebo poisťovňu a poradiť sa, či „stará“ poistná čiastka skutočne odpovedá súčasnému stavu domácnosti. V minulosti sa stávalo, že poistné čiastky boli často podhodnotené. Ak boli podhodnotené už v dobe vzniku, tak ako podhodnotené sú asi dnes? Z logiky veci teda plynie, ako by sme mali byť opatrní pri kontrole súčasných zmlúv.
Podobným príkladom môže byť tiež nehnuteľnosť ako taká. Pokiaľ teda klient napríklad rekonštruoval dom, opravoval strechu, zatepľoval fasádu a pristavoval druhé poschodie, zákonite sa zmenila aj cena nehnuteľnosti. Okrem aktualizácie zmlúv sa tak odporúča aj riadna fotodokumentácia. 
Staršie zmluvy nepočítali s aktuálnymi problémami. Ruka v ruke s vnútorným vybavením domácnosti ide aj okolí vášho majetku. Na prvý pohľad sa môže zdať, že tento stav nehrá žiadnu rolu, ale nenechajte sa mýliť. Ak majiteľ rodinného domu pred desiatimi rokmi, keď svoj domček postavil, neočakával, že na samote bude potrebovať dodatočné krytie pre prípad krádeže, dnes, v spoločnosti ďalších desiatok susedov, iste premýšľa trochu inak. 
Rovnako je to aj s klimatickými zmenami, napríklad s bleskovou povodňou a zemetrasným rojom. Podobné, často dosť ničivé živelné pohromy, sú v našej republike celkom častým javom. Pred niekoľkými rokmi by sme si o tomto druhu poistného krytia mohli nechať zdať.
Nielenže nám aktualizácia poistenia môže zachrániť majetok, ale vďaka výhodným aktuálnym ponukám často ušetríte aj nemalé finančné prostriedky. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára